opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpis
    I dlatego teraz w testach przegrywa z goodridem i linglongiem?

http://colesa.ru/test/60047

To pokazuje jak bezsensownie są nadawane etykiety hamowania na mokro z 80. Te plastiki starperformer, sailun mają B, nikt tego nie sprawdza, a to natychmiast powinno wylądować w E.
    10 metrów przy 80kmh, a na autostradzie przy 140 kmh oznacza że delikwent na tych plastikach wjedzie w stojące auta z prędkością 50-60 kmh.
    Ostatnio edytowany przez Sebastian_M26; 221.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Co ty pitolisz? Przeca nawet zeeteksy z tego samego okresu są lepsze niż gamma b2. To jest najgorsza opona europejskiej marki. I ma dramatycznie wąski bieżnik w stosunku do szerokości opony.

Wygląda jak z węższej opony. I jeszcze są głośne. Michelin obciach sobie robi tymi produktami pod szyldem kormoran. Zimowych w testach w ogóle nie zalecano na śnieg. poza niską ceną, to naprawdę nie ma żadnego innego powodu, żeby kupić kormorany.

Teraz to mi się z klockami samko wszystko układa w logiczną całość. I diesel w okolicach 200 KM na takim dziadostwie jeździł - to nic dziwnego, że w jakimś ogrodzeniu skończył.
    Ostatnio edytowany przez Gość; 44763.

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    Zostały mi w piwnicy po niecałych dwóch sezonach i poprzednim aucie Kormorany Gamma b2 205/55 r16, to zapodałem do Fiata. Nie są złe ma moje oko, na poprzednim aucie były głośniejsze..nie wiem dlaczego. Może kwestia masy własnej i innego wytłumienia wnętrza.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Dobre. Mam całoroczne quatrac 5 i jestem z nich bardzo zadowolony.

Tylko wykończenie jest słąbe, bo resztki gumy odstają od opony i "cycki" są nieodcięte.

Zostaw komentarz:

• robertowicz
    odpowiedział(a)
    Jezdził ktoś na Vredestein Ultrac Satin? I ogolnie o tej marce? Dobre robi gumy?

Zostaw komentarz:

• paweł2
    odpowiedział(a)
    Kupiłem Save UHP, zobaczymy jak się spiszą.

Zostaw komentarz:

• Misiek1984
    odpowiedział(a)
    Panowie odnosnie twardosci wzgledem indeksu predkosci jest tak ze im wyszy indeks predkosci tym wiecej oplotu kordu i im wiekszy indeks predkosci zwieksza sie indek nosnosci opony dla tego są twardsze

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    I dlatego teraz w testach przegrywa z goodridem i linglongiem?

Zostaw komentarz:

• Misiek1984
    odpowiedział(a)
    Kormoran sie poprawił kiedy michelin go przeja jego dobra cena spowodowana jest niższym bierznikiem niz reszta producentów

Zostaw komentarz:

• paweł2
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kylo125 Zobacz wpis
    Zapewne ma na myśli presto uhp2, czy też presto hp.
    Tak,o te mi chodziło.

Zostaw komentarz:

• kylo125
    odpowiedział(a)
    Zapewne ma na myśli presto uhp2, czy też presto hp.
    Ostatnio edytowany przez kylo125; 5732.

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez paweł2 Zobacz wpis
    Panowie, napiszcie coś o Dębicy Presto. Warto w to inwestować?
    Chyba na olx bo nie jest produkowana od paru lat.

Zostaw komentarz:

• paweł2
    odpowiedział(a)
    Panowie, napiszcie coś o Dębicy Presto. Warto w to inwestować?

Zostaw komentarz:

• pedros
    odpowiedział(a)
    Dzięki za info -ostatnio miałem Uniroyale tak miękkie ze aby nie miotało jak szatan dobijałem do 2,8 atm.
    teraz jest lepiej ale już zwracam na to uwagę przy zakupie -choć ten parametr ukrywa się gdzieś dalej i często był przeze mnie marginalizowany.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Zatem bądź pionierem i kup cztery opony tego samego modelu z rożnymi indeksami. I będziesz mógł sam sobie odpowiedzieć. A doświadczenie z pierwszej ręki cenniejsze niż z kolejnej. :-)

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Żeby móc napisać i potwierdzić, że ta sama opona ma różnej twardości gumę w zależności od indeksu prędkości.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    A kto takie ma? Po kiego czorta miałby z rożnymi indeksami kupować?

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)

Tak. Kupiłem już czwarty komplet w tym samym rozmiarze. Różniły się tylko indeksami prędkości. Po przekładce z V na W (całoroczne na letnie) zawsze jest twardziej. Ale może to kwestia innej gumy. W to Wochenende przekładam z V na Y i jestem ciekaw...
    Masz przynajmniej 2 takie same opony z jednakowym dot ale różnym indeksem prędkości aby to porównać bo jak nie to porównanie masła i margaryny.

​​​​

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis
    Czy widzicie korelację pomiędzy indeksem prędkości a twardością opony ?
    Tak. Kupiłem już czwarty komplet w tym samym rozmiarze. Różniły się tylko indeksami prędkości. Po przekładce z V na W (całoroczne na letnie) zawsze jest twardziej. Ale może to kwestia innej gumy. W to Wochenende przekładam z V na Y i jestem ciekaw...

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Jeździł ktoś na oponach Nankang?

Zostaw komentarz:

• pedros
    odpowiedział(a)
    Czy widzicie korelację pomiędzy indeksem prędkości a twardością opony ?
    Ostatnio edytowany przez pedros; 7570.

Zostaw komentarz:

• bl
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez grzesz4 Zobacz wpis
    Wiosna co raz bliżej, więc pora na zmianę opon. Czy ktoś z was użytkuje opony Michelin Prymacy 4? Czy warto inwestować w te opony? Wasze sugestie, wrażenia z jazdy mile widziane.
    Przejezdzilem na nich dwa sezony. Mialem je w focusie III 120KM w rozmiarze 205/55/16 i w kazdym warunkach sprawdzaly sie rewelacyjnie. Czy sucho, czy ulewa, czy gwaltowne hamowanie - ani razu nie mialem na nich sytuacji awaryjnej. Takze ja je polecam w 100%

Zostaw komentarz:

• grzesz4
    odpowiedział(a)
    Wiosna co raz bliżej, więc pora na zmianę opon. Czy ktoś z was użytkuje opony Michelin Prymacy 4? Czy warto inwestować w te opony? Wasze sugestie, wrażenia z jazdy mile widziane.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Andrzej.P Zobacz wpis
    Continental ContiPremiumContact 5
    miałem w O I i teraz mam w O III - dobre opony.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied

Tysiąc to "tys.", a nie "tyś".

I jaki jest sens posiadania takiego auta nie do jazdy i inwestowania w nie fury kasy?
    Jeżeli chodzi o auto nie do jazdy to jesteś w błędzie, to że jedziesz wolniej bo bardziej uwazasz itd to chyba tylko na plus. Tym bardziej jeden lubi kupić nowe O3 i trzepac bo kupi parasolke z logiem skody a drugi bedzie powoli rzezbil to co ma w miarę możliwości.

Zostaw komentarz:

Pracuję...